Summa sidvisningar

tisdag 22 april 2014

Växfärgning och ull i mängder

Växtfärga med bark!

Nu har jag provat att växfärga med avskalad björkbark och videbark. Det är första gången jag växtfärgar och det kommer att bli många fler försök.
Jag provade både utan att beta med alun och med betning. Inte jättestor skillnad vad jag kan se men kanske det är mer hållbart med betning. Jag vet inte. Jag har fått hem två böcker om växtfärgning som jag tänker lusläsa och förhoppningsvis få många nya kunskaper i detta, för mig, helt nya ämne.
Vit och ljust grå ull färgade jag. Så här blev garnet: (Det är samma garn på bilderna fast med och utan blixt. Den mörka bildens färger stämmer bäst)


 
Jag hade ingen bra termometer så jag tog stektermometern och hängde den i en sticka.

 
 
Jag har fått fem säckar texel/finull från min svärdotters pappas får. Ullen är inte sorterad för den var tänkt att slängas på tippen så nu har jag lite rensning framför mig. Jag var först lite skeptisk och fördomsfull eftersom det är köttrasfår. Men den såg jättehärlig ut. Ser ut att kunna bli, bland annat, tjocka gosiga koftor/jackor, benvärmare och stoppningsull till både kuddar och tygdockor. Jag var tvungen att provspinna lite direkt och gjorde en liten provstickning. Ullen har jag kammat med hundkam före jag spann. Provade först att spinna ullen tvättad i ljummet vatten med lite schampo och sedan utan att tvätta före. Otvättad var lättast men jag ska prova spinna ullen när jag tvättat i bara kallt vatten. Vill ha den lite mindre fet än helt otvättad men ändå med ganska mycket fett kvar. Jag testar och testar och jag har väldigt mycket ull att testa på. Roligt är det!

Här är nyspunnet och tvinnat tvåtrådigt:                   

Jag har även startat spinnandet av angoraullen jag köpte i Kil på Fårfesten vi var på i februari. Jag har ju en egen angorkanin men hennes ull vill jag inte använda förrän jag tränat på den köpta. Hennes ull är ju extra speciell eftersom det är från henne. Det är lite svårare att få till en bra tråd av denna typen av fibrer eftersom den är så väldigt finfibrig och inte innerhåller något lanolin(ullfett). Den går lättare av och jag har svårt att få till en jämn tråd. Men det gör inget för tråden blir ändå helt fantastisk. Jag längtar efter att få sticka ett par spets eller flätstickade handledsvärmare av detta. Jag spinner på min gamla gröna rock från 1868 för den har jag blivit mest van vid och vi trivs bra ihop.

 

 

 
 
Måste också visa mitt garn jag spann i vintras. (är inte riktigt klar än) Tunt tvåtrådigt garn som nog skulle passa till en tunn cardigan eller tunika.
 
 
 
 
Jag har fått tag på bomullsfrön som jag sått. Alla har inte grott men jag har fem plantor som ska få bo och växa i växthuset i sommar. Hoppas, hoppas på att det blir lite bomullsskörd till hösten.
 
 
Senast hundarna och jag var ute och letade efter tickor i skogen (hittade inga att färga med) såg jag en gammal rutten trädstam som jag tyckte såg så häftig ut. Tycker det liknar ett gammalt gravkors.

 
Hundarna är mer förtjusta i promenaderna när jag inte letar saker att färga garn med. Inget roligt när matte går långsamt och stannar hela tiden. Så här vill de ha det på promenaderna. Frihet!

 
Nu ska jag gå ut i det härliga och blåsiga vårvädret och sortera ull. Sedan ska jag upp till symaskinerna och sy färdigt kuddarna till utemöblerna jag snart målat färdigt. Det kommer att bli kanonfint!
 
Kramar
/Maria
 
 
Ps. Måste bara berätta att mina söner har startat "projekt Hönshus" Jippiiiiii!
/Maria
 
 
 

2 kommentarer:

 1. Vilken stilig grön färg din rock har, en gammal klenod vill jag tro. Växtfärging är kul men som regel blir det mest gult hos mig, du har ju fått flera färger. Ull ja, har en del att tvätta men så kul det är. Spinna otvättad har jag däremot aldrig gjort, blir man inte ruskigt fet om fingrarna då? och rocken.. jag får prova en dag.
  Ha en fin valborgsmässoafton :)

  SvaraRadera
 2. Hej Mia!
  Tack för din kommentar! Alltid roligt när någon lämnar ett litet avtryck här.
  Du har många spännande saker att läsa om på dina bloggar såg jag. Jag såg dessutom att du odlar sparris. Jag har plantor som jag satte från frön för två år sedan. Dvs det är tredje säsongen för dem nu. Längtar efter att få skörda och smaka egenodlad sparris. Kanske vågar man skörda någon enstaka?
  Jo, spinner du otvättat eller lätt tvättad ull blir man lite fet om fingrarna. Det gillar mina händer. Jag tycker du ska prova. En del ull är mycket lättare att spinna med lanolinet kvar. Då flyter ullen mellan fingrarna lättare. Spinnrocken har inget emot fet ull. Är det mycket fet ull och du inte gillar det kan du tvätta lite lättare först så du ändå behåller en del lanolin. I lite kallare vatten. Ca 37 grader ca 40 minuter i badet brukar vara lagom tycker jag. Ibland tar jag någon droppe hårschampo i och ibland bara vatten. Beror på om ullen är smutsig. Är den jättesmutsig låter jag ullen bada i ett par dagar i kallt vatten eller ett snabbt bad i riktigt hett vatten. All ull är ju så olika :)
  Jag såg även att du färgat med lysticka. Jag har inte hittat någon i skogen ännu men jag kikar varje gång jag går i skogen. En dag hittar jag den hoppas jag. Blir så fina färger.
  Ha det gott!
  Kram /Maria

  SvaraRadera