Summa sidvisningar

söndag 1 juli 2012

FLÄDERN BLOMMAR = Saft!

Redan Juli nu månad då!

Flädersaften är provsmakad, godkänd och upphälld på flaskor. Det blev ca 11-12 liter på dubbel sats. Jättegott! Nu är fler omgångar satta och fler väntar. Sockret tog slut så det ska inhandlas i mängder idag.
Vill ni göra egen flädersaft så är receptet här:

Plocka 60-70 st fina blomklasar av den äkta flädern (sambucus nigra). Lägg klasarna i ett stort krus eller i en vanlig plasthink. Tvätta sex stycken citroner noga och skär dem i tunna skivor. Lägg citronskivorna ovanpå blomklasarna. Koka upp tre liter vatten. Rör sedan ner fyra kg socker och 100 gr citronsyra. Häll detta över blommorna, lite i taget så inte bunken spricker av den heta lagen. Täck bunken med en tallrik eller plast. Låt stå 3-4 dagar på sval plats. Rör om saften ett par ggr om dagen. Sila den sedan i silduk och fyll ända upp på perfekt rengjorda flaskor. Sätt på skruvkork.

Saften håller sig sedan jättelänge. Har man tänkt att dricka upp saften ganska snart kan man minska sockermängden till tre kg men då får man tänka på att den inte kan lagras lika länge.

Vill man göra en mindre sats så går det bra att dela ingredienserna med t.e.x hälften.

Jag gjorde som sagt dubbel sats med en sats i varje 10-litershink och detta gav 11-12 liter saft sammanlagt.

Om man gör mycket saft så är det jättebra gå-bort-presenter.

Hittade ett annat recept när jag var runt bland alla receptsidor på nätet. Detta ska jag prova om ett par dagar när jag fått ihop tillräckligt med jordgubbar från trädgårdslandet:

 

Fläder och jordgubbssaft:



50 fläderblomsbuketter
en kartong jordgubbar
3 citroner
2 kg socker
4 liter vatten
60g citronsyra

Skölj fläderbuketterna noga så det inte kommer med småkryp i saften.
Skölj och skiva jordgubbarna och citronerna.
Varva fläder och jordgubbar i en kastrull eller stort kärl.
Koka upp socker, vatten och citronsyra tills sockret har löst sig i vattnet.
Häll på sockerlagen över flädern och jordgubbarna, sätt på ett lock eller plastfilm över kärlet och förvara på ett svalt ställe (gärna i kylen om det är möjligt)
Låt saften stå och dra i 5 dagar.
Sila av flädern och jordgubbarna och tappa upp saften på flaskor. Använd en tratt att hälla saften genom.

Återkommer med betyg när den är klar!

/Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar